zondag 9 maart 2014

Literatuurgeschiedenis van de achttiende eeuw

Krinke Kesmes, een vroeg imaginair reisverhaal
1 - Leg uit waarom en hoe imaginaire reisverslagen in dienst stonden van de Verlichting.
Imaginaire reisverslagen waren verhalen waarin de verlichters konden dromen over hun ideale wereld.
2 - Waarom kozen verlichte schrijvers volgens jou voor een onbewoond eiland om iemand een nieuw bestaan te laten opbouwen?
Er is daar helemaal niks, je moet zelf je eten zoeken, zelf een huis bouwen en er is niemand die je kent. Zo kun je opnieuw geboren worden en je verleden achter je laten. Het enige wat dan nog overblijft van je vroegere leven zijn de herinneringen.

Moderne columnisten: Weyerman en Van Effen
1 – Leg in enkele zinnen uit wat een spectator is.
Een spectator is een type tijdschrift met verhalen en nieuws, geschreven door een toeschouwer.

2 - Een van de tijdschriften van Weyerman draagt als titel Den ontleeder der gebreken. Leg uit wat Weyerman met deze titel bedoeld kan hebben.
Omdat het oud Nederlands is, is het moeilijk om te zeggen wat het betekend. Je zou het kunnen vertalen naar 'De ontleder van gebreken', oftewel iemand die gebreken ontleed en van verschillende kanten bekijkt.

Vernieuwing op het toneel
1 - Waarom bloeit het toneelleven in de Noordelijke Nederlanden minder dan in de Zuidelijke Nederlanden?
In de Noordelijke Nederlanden bestond het publiek uit dronkenlappen die geen respect hadden voor theater en in het Zuiden waren er mensen die dit juist wel respecteerden en het bewonderden.

2 - Waarom waren burgerlijke treurspelen modern?
Deze gingen niet over religie, maar over het leed van de bevolking.

Pulp fiction: het succes van populair proza
1 – Welk soort mensen speelt de hoofdrol in populair proza?
Allerlei figuren kwamen voor in de hoofdrollen. Zo werden er stukken gemaakt over studenten, werklozen, avontuurlijke vrouwen, prostituees en oplichters.
2 - Avonturenromans als De Amsterdamse lichtmis, De ongelukkige levensbeschryving van een Amsterdammer en De Kloekmoedige land- en zeeheldin laten zien dat de achttiende eeuw misschien wel niet zo verlicht was als doorgaans wordt gedacht. Leg uit.
In de verhalen komen dezelfde hoofdpersonen als bovenstaande vraag terug. Ze liegen en bedriegen en geven niet het goede voorbeeld. Het gaat hen voornamelijk om geld en niet om godsdienst, waar normale verlichters over na zouden denken.
3 - Lees het tekstfragment uit De Amsterdamse lichtmis. Valt er iets van moraal, van gewetenswroeging bij de twee vrienden te bespeuren? Kun je je voorstellen dat niet iedereen, de literaire kritiek bijvoorbeeld, of dominees, blij was met dit soort avonturenromans? Leg uit.
Ik snap heel goed dat de literaire kritiek hier niet blij mee was. Het draait allemaal om geld en de avonturen daaromheen en dat sprak ze niet bepaald aan. Zij wilden liever een verhaal over godsdienst en geen heldhaftig verhaal over geld.

Dodengesprekken
1 – Wat zijn de voordelen van literatuur in de vorm van een gesprek?
Zo kun je de echte literaire opvatting van iemand achterhalen.
2 - Leg uit hoe het kan dat juist doden geschikt zijn om de actualiteit te becommentariƫren.
Zij worden niet vervolgd voor wat zij zeggen en denken, omdat zij al dood zijn en dus niet opgepakt kunnen worden.

Sara Burgerhart: roman in brieven
1 – De briefroman wordt ook wel aangeduid als roman-nieuwe stijl. Wat is nieuw aan de briefroman?
In de briefroman werden je gedachtes en gevoelens geuit en ging het niet meer om de avontuurlijke verhalen zoals ervoor.
2 - Waarom zijn brieven zo geschikt om een verhaal te vertellen?
Brieven zijn geschikt om een verhaal te vertellen, omdat het een uitwisseling is van gevoelens tussen twee of meerdere personen.

Opdrachten van: literatuurgeschiedenis.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten