zondag 8 december 2013

Mijn tweede recensie

De koperen tuin’, een boek van Simon Vestdijk, leek mij in eerste instantie best een leuk boek. De titel had iets mysterieus waarvan ik graag zou weten waar het voor zou staan. De achterkant van het boek beschreef een onmogelijke liefde tussen een muziekstudent en de dochter van zijn leraar. Dit leek mij een leuk onderwerp, dus besloot ik het boek uit 1949 te lezen.
In het begin werd mij al snel duidelijk waarom het boek zijn naam had gekregen, namelijk omdat Nol, de hoofdpersoon, vaak in een tuin kwam. Waarom dit van koper was, werd mij later pas duidelijk. De tuin stond altijd vol met muzikanten die zorgden voor een gezellige sfeer. Deze instrumenten zijn natuurlijk van koper, wat de naam verklaart. In deze tuin danste Nol ook voor het eerst met Trix, de dochter van zijn muziekleraar Cuperus. Vanaf dat moment begon Nol al gevoelens te ontwikkelen, maar nog niks serieus. Hij was immers 8 jaar oud (waar ik later pas achter kwam, want zijn taalgebruik leek op een volwassen man). Toch voelde hij steeds weer datzelfde gevoel als hij de 4-jaar-oudere Trix tegenkwam. Deze momenten uit het boek zijn zeer realistisch weergegeven naar mijn mening, omdat het nu, in onze tijd, ook niet uitmaakt hoe oud je bent. Bij liefde is leeftijd alleen maar een nummer, zonder enig ander belang.
Verderop in het boek is het dan eindelijk zover dat Nol op een leeftijd komt dat hij echte liefde kan begrijpen. Hij toont interesse in Trix en komt vaker bij Cuperus, de muziekleraar, thuis. Eerst kwam Cuperus altijd thuis bij Nol, maar nadat hij verliefd werd op Nol’s moeder en heel ongepast hun dienstmeisje zoende, was hij niet meer welkom. Begrijpelijk, zou je kunnen zeggen.
Naar het eind toe toont Trix langzaam ook interesse voor hem, maar omdat er steeds weer dingen in hun relatie misgaan en ze niet van haar zelfbeeld als ruig meisje af kan komen, pleegt ze zelfmoord. Dit klinkt allemaal redelijk overdreven en dat is het ook. Hier lijkt het alsof Vestdijk er snel even een eindelijk dramatische gebeurtenis aan toe wil voegen, voordat het boek eindigt. Een beetje onwerkelijk in dit gedeelte dus.

Ondanks deze onwerkelijkheid, maakt deze gebeurtenis het boek toch nog een beetje spannend. Vooral in de eerste helft van het boek vraag je je af of de informatie nuttig is, of dat het bladzijdevulling is. Niet echt een ‘pageturner’ dus. Het hele boek draait dan ook om hun relatie, er zijn geen andere verhaallijnen of spanningen. Behalve de liefdesverhouding tussen Cuperus en Nol’s moeder, zou je kunnen zeggen, maar al snel zijn deze spanningen voorbij en krijg je een lading informatie over muziek over je heen. Niet echt interessant naar mijn mening. Dus helaas, volgende keer beter. 

Our trip to London




Dit is het filmpje dat ik heb gemaakt ter herinnering aan Londen. Ik zat in het groepje met Katja, Quirine en Jasmijn. Ik hoop dat het filmpje het doet op de weblog en zo niet, dan zou ik het eventueel kunnen mailen.