maandag 7 oktober 2013

Literatuurgeschiedenis Middeleeuwen

De pennenproef
Opdrachten
  • 1 - Wat is een pennenproef?
    - In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
  • 2 Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
  1. Een pennenproef is een testje op de laatste bladzijde van je werk, waarbij je uittest of je pen het nog goed doet. Vroeger gebruikten ze in plaats van een pen, een ganzenveer met inkt. Deze ouderwetse pen werd gebruikt om Oudnederlandse verhalen te schrijven. Dit is de voorganger van de Nederlandse taal, die gebruikt werd tussen 800 en 1150, in deze regio.
  2. Het Lied van Heer Halewijn is een lied dat gaat over de verleiding van vrouwen, waar veel drama in voorkomt. Het is bekend is verschillende talen en waarschijnlijk al eeuwenoud. Toch is het pas in de negentiende eeuw voor het eerst opgeschreven. Men zegt dat het daarvoor van mond tot mond is overgedragen, het was namelijk makkelijk te onthouden door de herhalingen en het rijmschema AA-BB-CC.

Hendrik van Veldeke
Opdrachten
  • 1 - Welke teksten zijn van Veldeke bekend?
    - Veel middeleeuwse liefdesliedjes beginnen op dezelfde manier. Hoe?
  • 2 Schrijf een liefdesgedicht van ca. 8 regels, dat net als dat van Veldeke, met een zogenoemde Natureingangbegint.
  1. Hij schreef de ‘Servaaslegende’, ‘Nemt, Frouwe, disen kranz’ in het Duits en Twee rondelen in het Frans. Veel middeleeuwse liefdesliedjes begonnen op dezelfde manier als zijn verhalen, namelijk door een beeld uit de natuur, waarin de stemming van de dichter tot uitdrukking komt.
  2. Gedicht door Lotte Peek
De zon schijnt
De lucht is blauw
Er zijn geen wolken
en dat komt door jou

Het is stil
Er is niemand buiten
Alleen jouw stem
en de vogels die fluiten

Hoofsheid
Opdrachten
  • 1 - Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
    - Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
  • 2 Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
  1. Tijdens de kruistochten raakten velen onder de indruk van de Arabische cultuur, waar de kunst van het levensgenieten veel verder ontwikkeld was dan in Europa. Vanaf toen begonnen ze in Frankrijk en later andere landen cultuur te ontwikkelen. Het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen is dat je je medemens met respectvolle manier tegemoet treed en in zijn waarde laat.
  2. Er komen veel aspecten in het verhaal uit Arabische cultuur, zoals de exotische tuinen en de beelden op het graf. Dit hebben ze opgedaan uit te tijd van de kruistochten.

Voorbeeldige levens
Opdrachten
  • 1 - Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
    - Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
  • 2 Lees de pagina over het Leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
  1. Het einddoel van de middeleeuwse mens was dat ze goed de hemel in gingen en dat hun ziel niet aan de duivel werd verkocht. Ze dachten dit te kunnen bereiken door zich tot Maria te richten en te bidden.
  2. Verschillen zijn dat het leven van Jezus Bijbels is en dit verhaal niet. Een overeenkomst is dat het beide een soort van sprookjes zijn.

Boekdrukkunst

  1. Het drukken van een blokboek kostte veel geld, dus het was het niet waard om het te drukken als het vervolgens weer kon worden weggegooid.
  2. Het eerste gedrukte Nederlandstalige boek was de Delftse Bijbel. Hierin stond alleen het oude testament. Dit boek is gedrukt door Mauricius Yemantszoon en Jacon Jacobszoon van der Meer.


Deze 6 teksten en opdrachten komen van:
http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/middeleeuwen/literatuurgeschiedenis/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten