zondag 25 november 2012

Fabels

De middeleeuwse fabels
Een fabel is een korte, verzonnen vertelling. Kenmerkend zijn hierbij dieren. Fabels gingen vaak over dieren in menselijke vorm. Zo heb je Reinaart de vos, de bekendste dierenfabel. Eigenlijk is dit niet helemaal een fabel, omdat een fabel kort is en dit verhaal lang is.

Ook bestaan er andere fabels, namelijk de etiologische fabels en de anekdotische karakters:

Bij de eerste wordt er een duidelijke oorzaak gegeven van het verhaal en geven ze achtergrondinformatie over een bepaald fenomeen.

De laatste heeft een anekdotisch karakter.

Fabels bestaan al duizenden jaren. Zo denkt men dat de eerste fabels uit India komen rond 2000 voor Christus.

Welk dier zou ik zelf zijn?
Als ik zelf een dier zou moeten kiezen, zou ik zeggen dat ik een panda was. Ik denk dat omdat ik het dier goed bij me vind passen. Ik kan namelijk schattig zijn, maar ook groot en sterk qua karakter. Daarnaast vind ik het dier ook heel lief, maar een panda kan ook gevaarlijk zijn. Ook is het een sociaal dier. Een panda woont vaak samen met meerdere panda's en dat heb ik ook. Ik hou van mensen om me heen en vind drukte ook niet erg.
Mijn eigen korte fabel:
Op een dag liepen een panda en een beer door het oerwoud. Ze liepen al een lange tijd en waren erg moe. Het was herfst en de bladeren begonnen te vallen. “Luister eens panda”, zei de beer, ”De herfst is aangebroken en dat betekent dat ik weer in winterslaap ga”. De panda schrok en vroeg verward: “Winterslaap? Wat is dat?” Waarop de beer uitlegde dat hij een lange tijd ging slapen. “Maar waarom ga ik niet in winsterslaap dan?”, vroeg de panda. De beer vertelde hem dat niet elk dier een winsterslaap heeft en dat hij zich dus geen zorgen hoefde te maken. “Maar beer”, zei de panda, “Ik wil ook slapen voor een lange tijd, ik wil ook pas weer wakker worden in de lente.” “Panda, je moet begrijpen dat niet alle dieren in deze jungle hetzelfde zijn. Ik zal slapen tot alle blaadjes van de bomen weer aangegroeid zijn en jij zult wakker blijven en de winter doorkomen met andere panda’s.” “Maar beer, dat wil ik niet. Ik wil ook zoals jij een winterslaap houden. Ik wil niet achterblijven met andere panda’s, terwijl jij lekker ligt te slapen.” En terwijl de panda dat vertelde, moest de beer enorm gapen en maakte van zichzelf een klein bolletje. De panda en de beer keken elkaar kort aan, waarna de beer zijn ogen sloot en zachtjes begon te snurken.

woensdag 17 oktober 2012

Weblogopdracht 1

De Reünie – Simone van der Vlugt
Uiterlijk boek
De kaft van het boek ziet er verlaten uit. Het lijkt alsof er iets ergs is gebeurt en dat dit gebeurt is op een plek waar niemand komt, omdat het er zo stil uitziet. Het ziet er niet uit als een prettige sfeer, maar ik vind het wel een goed plaatje, want nu wil ik weten wat er gebeurt in het boek.


Mijn boek gaat over een vrouw, Sabine, die leest dat er een reünie wordt
gehouden van haar middelbare school. Dit roept allemaal herinneringen op over haar vroegere klasgenote Isabel. Op de basisschool waren Isabel en Sabine beste vriendinnen en ookal verwaterde dit op de middelbare school, Sabine bleef altijd hoop houden dat ze op een dag weer vriendinnen konden worden. Deze hoop stopte op de dag dat Isabel verdween. Niemand heeft haar ooit gevonden en dus weten ze ook niet wat er is gebeurt. Nu, negen jaar later, begint Sabine langzaam herinneringen terug te krijgen. Was ze bij erbij toen Isabel vermoord werd? En is Isabel wel vermoord? Dit probeert ze uit te zoeken door naar haar oude woonplaats, Den Helder, te gaan en de plek op te zoeken waar ze Isabel het laatst gezien heeft.

In het verhaal komen steeds weer andere mensen aan het licht, dus is het heel moeilijk om te bedenken wi e de moord zou kunnen hebben gepleegd. Uiteindelijk blijkt ze het zelf gedaan te hebben. Dit had ergens in m’n achterhoofd wel gedacht, maar ik wisselde steeds van gedachten, omdat er zo veel mensen waren die het gedaan konden hebben.

Ik heb dit boek gekozen, omdat er vorig jaar een fragment uit dit boek in m’n nederlandse boek stond en ik hem toen heel erg leuk en spannend vond.

Auteur: Simone van der Vlugt
Simonevan der Vlugt is geboren op 15 december 1966 en is een schrijfster die al vanaf haar 9e schrijfster wilde worden. Al vanaf haar 13e schreef ze manuscripten voor historische verhalen aan een uitgever, maar die wees haar af. Ze studeerde Frans en Nederlands in Amsterdam en werd daarna secretaresse bij een bank.  Toen begon ze boeken uit te geven. Ze begon met jeugdthrillers schrijven en dit werd een groot succes. De Reünie is de eerste volwassenenthriller. Hier zijn ruim 500 000 exemplaren van verkocht. Het laatste boek wat ze heeft geschreven is ‘Aan niemand vertellen’, die dit jaar nog is uitgekomen.

Ik kende haar al wel, maar ik heb nog niet eerder een boek van haar gelezen. Dat ga ik wel doen, want ik vond dit boek echt heel goed.

Als ik haar ooit zou ontmoeten zou ik graag willen weten hoe ze haar verhalen bedenkt. Of ze de verhalen helemaal verzint, of dingen uit haar eigen leven in haar boeken gebruikt.


Mijn mening
Ik heb dit boek in een paar weken gelezen en had het uit op dinsdag 16 oktober.  Toen ik het boek las wilde ik echt niet stoppen, omdat ik wilde weten wat er verder ging gebeuren.
Er komen verschillende emoties in voor, zoals angst en kwaadheid en dat voelde ik dan soms ook.
Het boek was wel zoals ik had verwacht, namelijk heel spannend en dat er iemand vermoord zou worden, maar er waren ook delen die ik niet had verwacht. Zo was de moordenaar steeds iemand anders, dus mijn verwachting veranderde steeds.
Ik heb niet echt een deel wat ik het mooiste vond, want er gebeuren in het boek allemaal leuke, spannende en onverwachte dingen. Ik vind gewoon het hele boek mooi en goed geschreven.
Het taalgebruik is verschillend, want soms schelden ze, maar op andere momenten praten ze ook normaal.
Ik zou dit boek zeker aanraden, want het is heel goed geschreven en je kan zelf meedenken wie de moordenaar zou kunnen zijn en wat er gebeurt is. Ik zeg het je, het is niet wat je denkt dat het is. Ook heeft het boek verschillende thema’s, zoals liefde, haat, verdriet, woede, enz. Dit maakt het ook heel leuk, omdat het zo afwisselend is.
Het boek heeft wel ruim 300 bladzijden, maar het is zeker de moeite waard. Lezen dus!

Literatuuropdracht

Literatuur: Middeleeuwen
Pennenproef
Opdrachten
  • 1 - Wat is een pennenproef?
    - In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
  • 2 Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
  1. Een pennenproef is een testje van een paar woorden om de kwaliteit van een ganzenveer te testen. Hij moest namelijk goed puntig zijn om er goed mee te kunnen schrijven. Dit werd gedaan in de tijd van de Oudnederlandse taal. Deze taal bestond in de vroege middeleeuwen en werd gesproken tussen 500 en 1150.
  2. Er zit veel herhaling in het lied en er is een duidelijke vormgeving.

Hendrik van Veldeke
Opdrachten
  • 1 - Welke teksten zijn van Veldeke bekend?
    - Veel middeleeuwse liefdesliedjes beginnen op dezelfde manier. Hoe?
  • 2 Schrijf een liefdesgedicht van ca. 8 regels, dat net als dat van Veldeke, met een zogenoemde Natureingang begint.
  1. Hij schreef de ‘Servaaslegende’, ‘Nemt, Frouwe, disen kranz’ in het Duits en Twee rondelen in het Frans. Veel middeleeuwse liefdesliedjes begonnen op de zelfde manier als zijn verhalen, namelijk door een beeld uit de natuur, waarin de stemming van de dichter tot uitdrukking komt.
  2. De zon schijnt
De lucht is blauw
Er zijn geen wolken
en dat komt door jou

Het is stil
Er is niemand buiten
Alleen jouw stem
en de vogels die fluiten

Hoofsheid
Opdrachten
  • 1 - Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
    - Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
  • 2 Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
  1. Tijdens de kruistochten raakten velen onder de indruk van de Arabische cultuur, waar de kunst van het levensgenieten veel verder ontwikkeld was dan in Europa. Vanaf toen begonnen ze in Frankrijk en later andere landen cultuur te ontwikkelen. Het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen is dat je je medemens met respectvolle manier tegemoet treed en in zijn waarde laat.
  2. Er komen veel dingen uit het verhaal uit Arabische cultuur, zoals de exotische tuinen en de beelden op het graf. Dit hebben ze opgedaan uit te tijd van de kruistochten.

Voorbeeldige levens
Opdrachten
  • 1 - Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
    - Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
  • 2 Lees de pagina over het Leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
  1. Het einddoel van de middeleeuwse mens was dat ze goed de hemel in gingen en dat hun ziel niet aan de duivel werd verkocht. Ze dachten dit te kunnen bereiken door zich tot Maria te richten en te bidden.
  2. Verschillen zijn dat het leven van Jezus Bijbels is en dit verhaal niet. Een overeenkomst is dat het beide een soort van sprookjes zijn.